Clubul de Speologie "Z" Oradea

ȘTIRI EXPLORATIVE INTERNE 1999

Clubul de speologie "Z" Oradea

Material informativ redactat de:
Paul Damm, József Zih, Szabolcs Szûcs, Călin Pop


MUNȚII PĂDUREA CRAIULUI

ZONA GĂLĂȘENI

Clubul de Speologie "Z" prin J. Dezső, M. Demeter, F. Miklovits și T. Biró a continuat investigațiile în P. de la Gălășeni, reușindu-se depășirea în urma unei derocări a terminusului amonte al Galeriei Belemniților. Avansarea a fost oprită pentru moment în dreptul unei noi strâmtori.


ZONA CĂRMĂZAN

În luna mai 1999 Clubul de Speologie "Z" a organizat o tabără internațională (cu peste 60 de participanți) în zona Prislop-Gaura cu Vânt (Cărmăzan).

În cursul celor 5 zile de lucru, Av. Gaura cu Vânt (susceptibil de a se drena în Izbucul Izbândiș) a fost echipat cu cabluri electrice până la cota -118. Cu ajutorul unui rotopercutor marca HILTI, alimentat de la un generator de curent amplasat la intrare, au fost lărgite strâmtorile situate în meandrul final, până la terminusul din 1987. Acțiunea a fost necesară pentru a asigura accesul mai lesnicios în zona finală, care în curând va fi teatrul unei noi acțiuni de mare anvergură.

Cel de-al doilea obiectiv al taberei l-a constituit Ponorul Prislop 1, unde s-a evacuat colmatajul pe mai bine de 5 m diferență de nivel, puțul fiind armat cu material lemnos. În paralel au fost efectuate prospecțiuni în zona Chicera Buglei-Vida și a fost golit integral, de toate sortimentele de băuturi alcoolice, bufetul Cărmăzan...

În perioada de toamnă la Ponorul Prislop 1 au fost organizate 2 noi acțiuni de decolmatare. S-a reușit pătrunderea într-o porțiune orizontală, în urma evacuării a mai mulți mc de material clastic. Decolmatările vor fi reluate în primăvara anului 2000.

Din partea Clubului de Speologie "Z" la lucrări au luat parte: J. Zih, Katalin Perényi, Sz. Szûcs, J. Dezső, M. Demeter, K. Dezső.


BAZINUL MEDIAN AL VĂII IADULUI

În zona Daica-Secătura o echipă a CS "Z" condusă de Sz. Szûcs, în urma unei dezobstrucții a explorat Ponorul Secătura 2. Cavitatea având 202 m dezvoltare și 35 (-30;+5) m denivelare. Peștera parcursă de un curs activ temporar poate reprezenta o fereastră spre sistemul Peșterii Târului.

La explorări au participat: Sz. Szûcs, Katalin Perényi, L. Dimén, J. Zih, Ioan Czibulák "Fóka", P. Damm, J. Dezső, M. Demeter, K. Dezső


Previous Next