Nagyváradi "Z" Barlangkutató Csoport

Clubul de Speologie Z Oradea Z Caving Club Nagyváradi "Z" Barlangkutató Csoport


Nagyváradi "Z" Barlangkutató Csoport


 

Kutatás A Nagyváradi Z Barlangászcsoportot a kiváló barlangkutató, Liviu Vălenaş, a 70-es, 80-as évek emblematikus, ugyanakkor sokat vitatott egyénisége hozta létre 1973-ban. Azóta a Z csoport az Erdélyi-szigethegységbeli karszt megismerésének és védelmének szenteli tevékenységét. A klub jelenleg is a Vălenaş által megszabott irányvonalakat követi. A jelenlegi felállásban több mint 20 éve dolgozunk együtt. Megszámlálhatatlan közös túra: felszíni kutatás, (sokszor eredménytelen) bontás, kutató- és térképező-tábor, és nem utolsó sorban (különböző részterületeket felölelő) tudományos kutatótevékenység során váltunk Románia egyik legeredményesebb barlangászcsoportjává. Az elmúlt évtizedek változásai ellenére barlangászathoz való hozzáállásunk állandó maradt: a karszt megismerése és megismertetése továbbra is legfontosabb célunkat képezi. Barlangászatban elért eredményeink többszáz tudományos, illetve tudomány-népszerűsítő anyagban lettek közreadva itthon és külföldön egyaránt. Web-oldalunk létrehozása is ennek a törekvésnek rendelődik alá.

V5 - Siphon. Photo Péter Kiss V5 - Siphon. Photo Péter Kiss

A barlangkutatásban elért eredményeink megtérítették azt a rengeteg emberi és anyagi erőforrást, amit a barlangászatba fektettünk; éppen ezért minden újonnan feltárt barlangjárat az ismeretlen felfedezésének semmihez sem hasonlítható örömét és elégtételét jelenti számunkra. Valamennyi eredményünkre büszkék vagyunk, mégis szerénytelenség nélkül állíthatjuk, hogy az általunk feltárt barlangok gyakran Románia leg ... barlangjainak sorát gazdagítják: a Hodobana, mint a leglabirintikusabb barlang; a Humpleu-rendszer, a legnagyobb belső terekkel rendelkező barlang; a Valea Rea (2002 óta Gonosz-völgyi barlang), mint Románia ásványtanilag legkomplexebb barlangja; a Vereshegyalja (Vărăşoaia)-rendszer (V5+V24), mint a jelenlegi legmélyebb barlang; és nem utolsó sorban a csoport névadó barlangja a Zăpodie-rendszer, mely a Hodobana feltárásáig a Bihar-hegység legnagyobb barlangrendszerének számított. Ezeknek a barlangoknak / barlangrendszereknek a feltárásában és kutatásában a Z csoport tagjai mindig számíthattak és számítottak más, hazai- és külföldi barlangászcsoportok együttműködésére; baráti-körünkbe, aktív és tiszteletbeli tagságunkba nagyon sokan tartoznak: generációtól, országhatároktól, barlangászklubtól függetlenül. Az egyedülálló és csodálatos barlangvilág feltárása mindannyiunkban más-más emlékeket, érzéseket, elégtételeket ébreszt; különbözőségünket, gyakran eltérő véleményeinket, álláspontjainkat az 1973 óta elért eredményeink teszik egyetlen, megoszthatatlan egységgé. És ugyanezek az eredmények jelentenek motivációs alapot a folytatásra...


Valea Rea - Siphon at the end of the World. Photo Zsolt Zsólyomi

Köszönjük, hogy meglátogatta web-oldalunkat!Az oldal fejlesztés alatt áll. Kérjük alkalmanként látogasson vissza, és tekintse meg újdonságainkat.

A honlapon közölt írásokat magyarra fordította, és a magyar változatot gondozza KOCSIS Katalin.