Clubul de Speologie "Z" Oradea

Tabăra de Vară - Vărășoaia 2010
30 Iulie - 08 August, 2010



 

Organizată în locul tradițional din depresiunea Vărășoaia-Nord ("La Groapă") cu participarea a mai multor cluburi: Politehnica Cluj, Czárán Gyula Tinca, Cristal Oradea, Z Oradea, precum și mai mulți participanți de la diferite cluburi de speologie din Ungaria.

S-au desfășurat diverse activități la următoarele obiective:

  • V5 - SISTEMUL VĂRĂȘOAIA - O echipă formată din Ovidiu Pop (Politehnica Cluj), Mihai Bădescu (Silex Brașov) și Radu Pop (Z Oradea) a explorat în jur de 1 km de galerii noi în cadrul unei tabere subterane de 6 zile. În cadrul aceleași tabere s-au cartat în jur de 500 m de galerii. Acțiunea au fost îngreunată de debitele mari de apă întâmpinate în anumite sectoare ale peșterii.
  • ȘESUL PADIȘULUI - R2 - Pe parcursul taberei s-au efectuat mai multe intrări in peșteră. S-au explorat, și parțial cartat aproximativ 1 km de galerii noi în zona finală a cavității. La acțiuni au participat Perényi Katalin, Zih József (Z Oradea), Kucsera Márton, Németh Zsolt, Köblös Csaba, Losonci Gábor... (Ungaria).
  • VĂRĂȘOAIA-SUD - A fost identificat un nou punct de lucru -Groapa cu Băncuțe-, o gaură cu curent de aer la fundul unei doline. După trei zile de decolmatare lucrările s-au oprit la adâncimea de 7 metri la o strâmtoare care îngreunează înaintarea. Curentul de aer prezent la actualul terminus motivează continuarea lucrărilor. La decolmatări au participat Alina (Politehnica Cluj), Bruncsák Tamás (Cristal Oradea), Zih József, Perényi Katalin, Pusztai László, Paul Damm, Katalin Kocsis, Szûcs Szabolcs (Z Oradea). În apropierea punctului de lucru s-au efectuat măsurători geodezice pentru stabilirea pe baza rezistivității electrice a direcției și dimensiunii golurilor subterane din zonă. Măsurătorile au fost efectuate de către Mátyási Sándor și Mátyási Lajos (Czárán Gyula Tinca).
  • DOSUL RĂCHITEI - A fost efectuată colorarea cu fluoresceină a unui ponor temporar -Ponorul din Dosul Răchitei-. La acțiunea coordonată de Paul Damm au participat Feigel Lóránd (Denevér Barlangkutató Csoport Nyíregyháza), Katalin Kocsis, Călin Pop, Szûcs Szabolcs (Z Oradea).
  • PONORUL RENGHII - Au fost efectuate mai multe acțiuni de decolmatare asupra unui obiectiv în zona Ponorului Renghii. Lucrările au fost temporar suspendate din lipsă de timp. Au luat parte Perényi Katalin, Zih József (Z Oradea), Kucsera Márton, Németh Zsolt, Köblös Csaba, Losonci Gábor... (Ungaria).