Clubul de Speologie "Z" Oradea

Tabăra de Vară - Vărășoaia 2011
29 Iulie - 14 August, 2011


Groapa Vărășoaia Nord

 

În perioada 29.07-14.08 2011 a fost organizată cea de-a 26-a ediție a Taberei Internaționale de Speologie "Vărășoaia". La acțiune au participat un număr de cca. 30 de persoane de la cluburile de speologie: "Z", Cristal Oradea, Politehnica Cluj, "Czárán Gyula" Tinca, "Sfinx" Gârda, Asociația Hidrogeologilor din România, Formațiunea Salvamont-Salvaspeo Bihor, MKBT Ungaria.

Acțiunea a avut ca scop continuarea investigațiilor multidisciplinare dedicate cunoașterii sistemului hidrocarstic Vărășoaia - Boga. Cercetările au fost axate asupra peșterii R2. Cu această ocazie au fost descoperite cca. 300 m de noi galerii, cu precădere dezvoltate pe fracturile conexe faliei Șesul Padiș-Nord.

În paralel au fost efectuate decolmatări în Ponorul Groapa în vederea pătrunderii mai facile în segmentul V24 al Sistemului Vărășoaia.

Au fost continuate măsurătorile geofizice dedicate detectării unor goluri subterane în zona Vărășoaia - Sud, fiind efectuate 8 SEV-uri. Interpretarea rezultatelor obținute este în curs. Concomitent a fost colorat cu fluoresceină Ponorul Șesul Padiș Vest, trasorul fiind recepționat în afluentul sudic al P. R2 și peste cca. 20 de ore în Izbucul Boga.

În Amfiteatrul Boga au fost reluate prospecțiunile, fiind descoperite 2 cavități pentru moment încă neexplorate.